পাচনতন্ত্ৰৰ সমস্যাই হ্ৰস্ব আৰু দীৰ্ঘম্যাদী উভয়তে স্বাস্থ্যৰ ওপৰত প্ৰভাৱ পেলাব পাৰে। পাচনতন্ত্ৰই খাদ্যত থকা পুষ্টিকৰ উপাদানসমূহ ভাঙি শক্তি উৎপাদনত সহায় কৰে, যাতে শৰীৰে সঠিকভাৱে কাম কৰি থাকিব পাৰে। কিন্তু খাদ্যাভ্যাস আৰু জীৱনশৈলীৰ বিসংগতিৰ বাবে পাচনতন্ত্ৰৰ স্বাস্থ্যৰ ওপৰত প্ৰভাৱ পৰিব পাৰে।
হ্ৰস্বম্যাদী পাচনতন্ত্ৰৰ সমস্যাই গেছ, বিষ, ডায়েৰিয়া, বদহজম আদি লক্ষণৰ সৃষ্টি কৰিব পাৰে, আনহাতে দীৰ্ঘম্যাদীভাৱে ই পাচনতন্ত্ৰৰ সমস্যা বৃদ্ধি কৰে বুলি ধৰা হয়।
স্বাস্থ্য বিশেষজ্ঞসকলে কয়, আমি যি খাওঁ আৰু পান কৰোঁ, তাৰ প্ৰত্যক্ষ প্ৰভাৱ পাচনতন্ত্ৰৰ স্বাস্থ্যৰ ওপৰত পৰে। এই কাৰণেই হজম শক্তি ভালদৰে ৰাখিবলৈ খাদ্যৰ বিশেষ যত্ন লোৱাটো জৰুৰী। কিছুমান বিশেষ খাদ্য খালে বা আহাৰত হঠাৎ পৰিৱৰ্তন কৰিলেও পাচনতন্ত্ৰৰ সমস্যাৰ সৃষ্টি হ’ব পাৰে। হজম শক্তি সুস্থ কৰি ৰাখিবলৈ কি কি খাব লাগে আৰু কি কি পৰিহাৰ কৰিব লাগে জানো আহক?
গ্ৰীষ্মকালত পাচনতন্ত্ৰৰ সমস্যা
দিল্লীৰ এখন চিকিৎসালয়ৰ গেষ্ট্ৰ’লজিষ্ট ডাঃ ৰিজৱান খানে কয় যে গ্ৰীষ্মকালত পেট ফুলা আৰু গেছৰ সমস্যা যথেষ্ট বৃদ্ধি পায়। বিশেষকৈ গ্ৰীষ্মকালত খাদ্যাভ্যাসৰ প্ৰতি সাৱধান হোৱা প্ৰয়োজন। এই দিনবোৰত অধিক পৰিমাণে তেল, মছলা আৰু ভজা খাদ্য খোৱাৰ পৰা বিৰত থাকিব লাগে। যদি আপুনি প্ৰায়ে পেট ফুলা অনুভৱ কৰে, পেটৰ বিষ হয় আৰু শৌচৰ সৈতে জড়িত সমস্যা হয়, তেন্তে ই পাচনতন্ত্ৰৰ সমস্যাৰ লক্ষণ হ’ব পাৰে।
পাচনতন্ত্ৰৰ সমস্যাৰ পৰা হাত সাৰিবলৈ কি খাব লাগে আৰু কি কি খাব নালাগে জানো আহক?ভাল হজম শক্তি বজাই ৰাখিবলৈ কি খাব লাগে?
স্বাস্থ্য বিশেষজ্ঞসকলে কয় যে, হজম শক্তি উন্নত কৰিবলৈ আঁহৰ দৰে পুষ্টিকৰ উপাদানৰে সমৃদ্ধ বস্তু সেৱন কৰাটো আটাইতকৈ উপকাৰী বুলি গণ্য কৰা হয়। অটমিল, আপেল, সেউজীয়া শাক-পাচলি আৰু কলৰ দৰে দ্ৰৱণীয় আঁহে পাচনতন্ত্ৰ শক্তিশালী কৰে। ইয়াৰ উপৰিও গেছ, বদহজম আৰু পেটৰ বিষৰ সমস্যাৰ আশংকা হ্ৰাস কৰাত উপকাৰী হ’ব পাৰে।
ঘেঁহু আৰু যৱৰ দৰে গোটা শস্যত প্ৰচুৰ পৰিমাণে প্ৰ’বায়’টিক থাকে, যিয়ে আন্ত্ৰিক অংশত সুস্থ বেক্টেৰিয়াক প্ৰসাৰিত কৰে। পুষ্টিকৰ উপাদান আৰু আঁহযুক্ত গোটা শস্যই মলত্যাগ কৰাত সহায় কৰে আৰু কোষ্ঠকাঠিন্য ৰোধ কৰে।
আপেল, নাচপতি, কল, আনাৰস আৰু পেঁপা আদি ফল আপোনাৰ পেটৰ বাবে উত্তম বুলি বিবেচিত হয়।
ফল-মূলত আঁহৰ পৰিমাণ বেছি আৰু ভিটামিন আৰু খনিজ পদাৰ্থৰে প্ৰচুৰ পৰিমাণে থাকে যিয়ে পাচনত সহায় কৰে।
হজম শক্তি সুস্থ কৰি ৰাখিবলৈ এইবোৰৰ পৰা আঁতৰি থাকক
কিছুমান প্ৰকাৰৰ খাদ্যৰ হজম হোৱাটো যথেষ্ট কঠিন, ইয়াৰ ফলত কোষ্ঠকাঠিন্য আৰু বদহজমৰ সমস্যা বৃদ্ধি পাব পাৰে। ভজা খাদ্যত আঁহ কম হোৱাৰ বাবে কোষ্ঠকাঠিন্য আৰু ডায়েৰিয়া হ’ব পাৰে।
প্ৰক্ৰিয়াকৃত খাদ্যত পুষ্টিকৰ উপাদানৰ অভাৱ আৰু ইয়াত সংৰক্ষক পদাৰ্থ থাকে। এইবোৰে কোষ্ঠকাঠিন্য আৰু আন পাচনতন্ত্ৰৰ সমস্যা বৃদ্ধি কৰিব পাৰে।
মদ্যপানে পাচনতন্ত্ৰত সমস্যাৰ সৃষ্টি কৰিব পাৰে। ইয়াৰ ফলত পেটত এচিডৰ উৎপাদনো বৃদ্ধি পায় যাৰ ফলত পাচনতন্ত্ৰৰ বিকাৰৰ আশংকা হ’ব পাৰে।
অত্যধিক কফি খোৱাটোও গেষ্ট্ৰাইটিছৰ বাবে ক্ষতিকাৰক। অত্যধিক পৰিমাণৰ কেফেইন সেৱন কৰিলে ডায়েৰিয়া আৰু পাচনতন্ত্ৰৰ বিকাৰৰ আশংকা থাকিব পাৰে।
,
বি:দ্ৰ: চিকিৎসা প্ৰতিবেদনৰ পৰা সংগ্ৰহ কৰা তথ্যৰ ভিত্তিত এই লেখাটো প্ৰস্তুত কৰা হৈছে । প্ৰবন্ধটোত দিয়া তথ্য আৰু তথ্যৰ সন্দৰ্ভত কোনো দাবী নকৰে আৰু কোনো দায়িত্বও গ্ৰহণ নকৰে। ওপৰৰ লেখাটোত উল্লেখ কৰা আনুষংগিক ৰোগৰ বিষয়ে অধিক জানিবলৈ চিকিৎসকৰ পৰামৰ্শ লওক।
0 Comments:
Post a Comment