আপুনি জানেনে যে অধিক পৰিমাণৰ চেনি সেৱন কৰিলেও পিম্পলছ হ’ব পাৰে ? আমেৰিকান একাডেমী অৱ ডাৰ্মেট’লজী এছ’চিয়েশ্যনত প্ৰকাশিত এক গৱেষণাৰ মতে, উচ্চ গ্লাইচেমিক খাদ্য আৰু পানীয় সেৱন কৰিলে আপোনাৰ তেজত চেনিৰ মাত্ৰা দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি পায় আৰু লগতে পিম্পলছৰ সৃষ্টি হয়।
আমেৰিকান একাডেমী অৱ ডাৰ্মেট’লজী এছ’চিয়েশ্যনত প্ৰকাশিত এক গৱেষণাৰ মতে, উচ্চ গ্লাইচেমিক খাদ্য আৰু পানীয় সেৱন কৰিলে আপোনাৰ তেজত চেনিৰ মাত্ৰা দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি পায় আৰু লগতে ব্ৰণৰ সৃষ্টি হয়। পিছত এই অধ্যয়নত দেখা গৈছে যে কম গ্লাইচেমিক খাদ্য গ্ৰহণ কৰিলে আপোনাৰ ব্ৰণৰ পৰিমাণ হ্ৰাস পাব পাৰে।
কম গ্লাইচেমিক খাদ্যৰ ভিতৰত মূলতঃ সতেজ শাক-পাচলি, সতেজ ফল-মূল, আৰু ষ্টীল কাটি লোৱা ওটছ আদি অন্তৰ্ভুক্ত।
বিজ্ঞানীসকলৰ মতে কম গ্লাইচেমিক খাদ্য গ্ৰহণ কৰিলে পিম্পলছ কমোৱাত সহায়ক হ’ব পাৰে কাৰণ এই খাদ্যই শৰীৰত তেজত শৰ্কৰাৰ মাত্ৰা হ্ৰাস কৰে। অৰ্থাৎ যেতিয়াই আপোনাৰ তেজৰ চেনি বৃদ্ধি পায় তেতিয়াই শৰীৰত প্ৰদাহ হয়, আৰু তাৰ ফলত পিম্পলছৰ সৃষ্টি হয়। ডাঃ সোমা চৰকাৰ, এমবিবিএছ, এমডি, ডাৰ্মাট’লজী, স্কিন বিয়ণ্ড বৰ্ডাৰছ (স্কিনবিবি)ৰ সহ-প্ৰতিষ্ঠাপক কয়, "ই তেজৰ গ্লুক'জৰ মাত্ৰা বৃদ্ধি কৰিব, যিয়ে পাছলৈ গ্লাইকেচনৰ সৃষ্টি কৰিব আৰু প্ৰদাহ বৃদ্ধি কৰিব, যাৰ ফলত ব্ৰণৰ ব্ৰেকআউট বৃদ্ধি পাব, আৰু লগতে অধিক চেনি গ্ৰহণে, যেনে উচ্চ চেনি গ্ৰহণৰ সৈতে খাদ্যৰ পৰিমাণ বৃদ্ধি কৰিব।"
এতিয়া ইনচুলিনে আপোনাৰ এণ্ড্ৰজেন হৰম’নকো প্ৰভাৱিত কৰাৰ কথা, যিয়ে আপোনাৰ তেলগ্ৰন্থিবোৰক প্ৰভাৱিত কৰে আৰু অধিক তেল নিঃসৰণ কৰে, যাৰ ফলত ব্ৰণৰ ব্ৰেকআউট বেছি হয়, গতিকে আকৌ, আমি এই যোগান কাটি দিয়াটো অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ গতিকে চেনিযুক্ত খাদ্য নিয়ন্ত্ৰণত ৰাখিব লাগিব।
চেনিয়ে কেনেকৈ ব্ৰণৰ সৃষ্টি কৰে?
ব্ৰণ এটা প্ৰদাহজনিত বিকাৰ, আৰু আমি সঠিকভাৱে কোৱাৰ দৰে প্ৰদাহৰ বাবে আপোনাৰ ছালে বিভিন্ন ধৰণে প্ৰতিক্ৰিয়া প্ৰকাশ কৰিব পাৰে। ব্ৰণ জ্বলি উঠাৰ এটা মূল কাৰণ হ’ল উচ্চ চেনিযুক্ত খাদ্য।
গ্লেনিগলছ হাস্পতাল পাৰেলৰ চিকিৎসক তথা ডায়েবেট’লজিষ্ট ডাঃ আৰতি উল্লালৰ মতে, “অত্যধিক চেনি খোৱাৰ ফলত তেজত চেনিৰ মাত্ৰা অস্বাভাৱিক হৈ পৰে যাৰ ফলত শৰীৰত প্ৰদাহ হয়।
“তদুপৰি, উচ্চ চেনিৰ মাত্ৰাৰ বাবে শৰীৰত হোৱা দীৰ্ঘদিনীয়া প্ৰদাহৰ ফলত গাঁঠিৰ বিষ আৰু ভাগৰুৱা অৱস্থাও হ’ব পাৰে যিয়ে মানুহৰ দৈনন্দিন কামত বাধাৰ সৃষ্টি কৰে যেতিয়া কোনোবাই চেনিযুক্ত ট্ৰিট আৰু মিঠাই, বা ৰিফাইন কাৰ্বত লিপ্ত হয়, তেতিয়া আপুনি কেৱল কঁকালৰ ৰেখাই নহয়, ছালখনকো ব্ৰণৰ ৰূপত প্ৰভাৱিত কৰে,” তাই লগতে কয়।
তেজত চেনিৰ পৰিমাণ অস্বাভাৱিক হোৱাৰ বাবে শৰীৰত ইনচুলিন প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা থাকে যাৰ ফলত শৰীৰৰ ছিদ্ৰ বন্ধ হোৱাৰ বাবে ওজন বৃদ্ধিৰ লগতে ব্ৰণ আদি সমস্যাৰ সৃষ্টি হয়।
অধিক ইনচুলিন উৎপাদনৰ ফলত ব্ৰণৰ সমস্যা অধিক হয়
ব্ৰণ হৈছে বহুতে অনুভৱ কৰা এটা সাধাৰণ ছালৰ সমস্যা। ই এক সাধাৰণ চিন্তাৰ কাৰণ, কিয়নো কিছুমানে নিজৰ শাৰীৰিক ৰূপক লৈ চিন্তিত হ’ব পাৰে। সাধাৰণতে আপোনাৰ মুখৰ চুলিৰ গুৰিবোৰ বন্ধ হৈ গ’লে ব্ৰণ হয়। এই ফোলিকলবোৰ বেছিভাগেই অতিৰিক্ত তেল বা মৃত ছালৰ কোষেৰে বন্ধ হৈ পৰে। এই ব্লকৰ ফলত আৰু অধিক পিম্পলছ, বগা দাগ, ক’লা দাগ, ব্ৰণ আদি হ’ব পাৰে।
আপোনাৰ শৰীৰৰ বিভিন্ন অংশ যেনে বুকু, মুখ, পিঠি, কান্ধ আদিত ব্ৰণ দেখা দিব পাৰে। অৱশ্যে ইহঁত অধিক সাধাৰণ আৰু মুখমণ্ডলত লক্ষ্যণীয়। আপোনাৰ জীৱনশৈলীৰ পছন্দ, বিশেষকৈ আপোনাৰ খাদ্যাভ্যাসে আপোনাৰ ছালত যথেষ্ট প্ৰভাৱ পেলায়।
চেনিযুক্ত খাদ্য বা পানীয় খালে আপোনাৰ শৰীৰে অধিক ইনচুলিন উৎপাদন কৰাৰ প্ৰৱণতা থাকে, যাৰ ফলত অতিৰিক্ত তেলৰ উৎপাদন বৃদ্ধি পাব পাৰে আৰু লগতে ছালৰ ছিদ্ৰবোৰ বন্ধ হৈ যাব পাৰে, এই কাৰণেই চেনিযুক্ত খাদ্য খোৱাৰ সময়ত হয় এৰাই চলা বা সচেতন হোৱাটো অপৰিহাৰ্য হৈ পৰে ছালৰ বিশেষজ্ঞ, প্ৰসাধন ছালৰ বিশেষজ্ঞ আৰু ছালৰ বিশেষজ্ঞ, দ্য এষ্টেটিক ক্লিনিক।
ব্যক্তিক পৰিষ্কাৰ খাদ্য বজাই ৰাখিবলৈ পৰামৰ্শ দিয়া হয় য’ত প্ৰচুৰ পৰিমাণে শাক-পাচলি, ফল-মূল, গোটা শস্য, বাদাম, আৰু বীজ থাকে যাতে উন্নত ফলাফল আৰু সুস্থ ছাল পোৱা যায়। ছালৰ যত্নৰ ৰুটিন বজাই ৰখাটো সহায়ক হ’ব পাৰে।
অৱস্থাটো পৰিচালনা কৰিবলৈ টিপছ
অধিক সেউজীয়া শাক-পাচলি খাওক: গোটা শস্য, ফল-মূল, শাক-পাচলি, বাদাম, বীজ আদি কম গ্লাইচেমিক সূচকাংকযুক্ত খাদ্যত মনোনিৱেশ কৰি ব্ৰণৰ ফ্লেয়াৰ আপৰ পৰা হাত সাৰিবলৈ অতি প্ৰয়োজনীয়।
তেজৰ চেনিৰ মাত্ৰা পৰীক্ষা কৰি ৰাখক: বিশেষজ্ঞৰ সহায়ত নিয়মিতভাৱে নিৰীক্ষণ কৰি তেজৰ চেনিৰ মাত্ৰা নিয়ন্ত্ৰণ কৰাটো নিশ্চিত কৰক।
hba1c পৰীক্ষা লওক: বিপাকীয় স্বাস্থ্যৰ বিষয়ে ভালদৰে জানিবলৈ hba1c পৰীক্ষাৰ বাবে যাওক। তেজত চেনিৰ পৰিমাণ বেছি হ’লে চিকিৎসকে দিয়া ঔষধ খাব লাগে।
চেনিযুক্ত খাদ্য আৰু পানীয় পৰিহাৰ কৰক: মনত ৰাখিব যে শৰীৰত প্ৰদাহ সৃষ্টি কৰা আৰু স্বাস্থ্যজনিত সমস্যাৰ উদ্বেগ বৃদ্ধি কৰা চেনিযুক্ত খাদ্য পৰিহাৰ কৰিব লাগে।
ছালৰ যত্নৰ ভাল ৰুটিন মানি চলক: ভাল আৰু সুস্থ ছালৰ যত্নৰ ৰুটিন বজাই ৰাখিবলৈ চেষ্টা কৰক, কিয়নো ই সহায়ক হ’ব পাৰে।
যদি আপুনি কোনবোৰ ছালৰ যত্নৰ সামগ্ৰী বাছি ল’ব সেই বিষয়ে নিশ্চিত নহয়, তেন্তে আপুনি ছালৰ বিশেষজ্ঞৰ পৰামৰ্শ ল’ব পাৰে। আপোনাৰ ছালৰ বিশেষজ্ঞই আপোনাৰ ছালৰ প্ৰকাৰ আৰু লক্ষ্য অনুসৰি কিছুমান ছালৰ যত্নৰ সামগ্ৰীৰ পৰামৰ্শ দিব পাৰে।
এতিয়া যদি পিম্পলছৰ (ব্ৰণৰ) সমস্যা আছে তেন্তে ডায়েবেটিছ পৰীক্ষা কৰিবলৈ যাওক, কিয়নো আগতীয়াকৈ ধৰা পৰিলে পৰিৱৰ্তন আহিব পাৰে।
0 Comments:
Post a Comment