সমগ্ৰ বিশ্বতে ডায়েবেটিছ দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি পোৱা এটা ৰোগ, যাৰ আশংকা সকলো বয়সৰ লোকৰ ক্ষেত্ৰত দেখা যায়। পৰিসংখ্যা অনুসৰি বিশ্বৰ ৫৩৭ নিযুত (৫৩ কোটি)তকৈ অধিক লোক এই ভয়াৱহ সমস্যাত ভুগি আছে। প্ৰতি বছৰে ডায়েবেটিছৰ বাবে লাখ লাখ লোকৰ মৃত্যু হয়।
ডায়েবেটিছত উচ্চ তেজৰ চেনিৰ সমস্যা হয় যিটো নিয়ন্ত্ৰণ নকৰিলে বৃক্ক, চকু আৰু অন্যান্য অংগৰ ক্ষতি কৰিব পাৰে। চেনি নিয়ন্ত্ৰণ কৰিবলৈ খাদ্যাভ্যাস উন্নত কৰাটো আটাইতকৈ গুৰুত্বপূৰ্ণ।
ডায়েবেটিছ ৰোগীয়ে কি খাব লাগে আৰু কি খাব নালাগে? এই প্ৰশ্নটো সদায় ৰৈ যায়। ডায়েবেটিছত ভাত খাব লাগে নে নহয়? আপোনাৰো মনত এই প্ৰশ্নটো আছে নেকি, আমাক জনাওক এই বিষয়ে।
ডায়েবেটিছ আৰু কাৰ্বহাইড্ৰেট
চাউল আচলতে কাৰ্বহাইড্ৰেট সমৃদ্ধ খাদ্য আৰু ডায়েবেটিছ ৰোগত আক্ৰান্ত সকলো লোককে কাৰ্বহাইড্ৰেট সেৱন কম কৰিবলৈ পৰামৰ্শ দিয়া হয়। চিকিৎসকে কয় যে কাৰ্বহাইড্ৰেট সমৃদ্ধ খাদ্যৰ প্ৰতি সকলোৰে তেজৰ চেনিৰ মাত্ৰা বেলেগ বেলেগ। কিন্তু বিশেষজ্ঞসকলে কয় যে বগা চাউল খালে চেনি বৃদ্ধি হোৱাৰ আশংকা থাকিব পাৰে, সেয়েহে এনে বস্তু কমকৈ খোৱাটো বা একেবাৰেই সেৱন নকৰাটো গুৰুত্বপূৰ্ণ যিয়ে এনে আশংকা বৃদ্ধি কৰিব পাৰে।
টাইপ ২ ডায়েবেটিছ ৰোগীয়ে খাদ্যাভ্যাসৰ প্ৰতি সাৱধান হোৱা উচিত।
টাইপ-২ ডায়েবেটিছ ৰোগীৰ স্বাস্থ্যৰ ওপৰত চাউল খোৱাৰ কি প্ৰভাৱ পৰে তাৰ মূল্যায়নত দেখা গৈছে যে যিসকল লোকে সঘনাই বা বৃহৎ পৰিমাণে বগা চাউল খায় তেওঁলোকৰ চেনি বৃদ্ধিৰ সম্ভাৱনা বেছি। কিন্তু কেনেকৈ? এই কথা বুজিবলৈ প্ৰথমে জানে যে ডায়েবেটিছ কেনেকৈ হয়?
শৰীৰত ইনচুলিন উৎপাদনত অথবা ইনচুলিনৰ প্ৰতি সঁহাৰি জনোৱাত সমস্যা হ’লে ডায়েবেটিছ হয়। ইয়াৰ বাবেই তেজৰ চেনি (গ্লুক’জ) সংৰক্ষণ বা ফলপ্ৰসূভাৱে ব্যৱহাৰ কৰাটো কঠিন হৈ পৰে। যিহেতু গ্লুক’জ কাৰ্বহাইড্ৰেট সমৃদ্ধ খাদ্যৰ পৰা আহে, গতিকে কাৰ্বহাইড্ৰেট সমৃদ্ধ খাদ্য অত্যধিক সেৱন কৰিলে ডায়েবেটিছ ৰোগীৰ বাবে ক্ষতিকাৰক হ’ব পাৰে।
বগা চাউলত কাৰ্বহাইড্ৰেট থাকে
একাপ বগা চাউলত ৫৩.৪ গ্ৰাম কাৰ্বহাইড্ৰেট থাকে। ডায়েবেটিছ ৰোগত আক্ৰান্ত ব্যক্তিয়ে যেতিয়া কাৰ্বহাইড্ৰেট সমৃদ্ধ পানীয় আৰু খাদ্য সেৱন কৰে তেতিয়া ই গ্লুক’জলৈ ভাঙিবলৈ আৰম্ভ কৰে আৰু তেজৰ চেনিৰ মাত্ৰা বৃদ্ধি পায়। অধ্যয়নৰ বিশ্লেষণত দেখা গৈছে যে যিসকল লোকৰ উচ্চ ডায়েবেটিছৰ সমস্যা আছে তেওঁলোকে ৪৫-৬০ গ্ৰামতকৈ অধিক কাৰ্বহাইড্ৰেটযুক্ত খাদ্য গ্ৰহণ কৰিব নালাগে। কাৰ্বহাইড্ৰেটে আমাক কাম কৰিবলৈ শক্তি প্ৰদান কৰে, গতিকে ইয়াৰ পৰা সম্পূৰ্ণৰূপে আঁতৰি থকাটো সঠিক নহয়।
ব্ৰাউন ৰাইচ অধিক উপকাৰী
এই তথ্য অনুসৰি ডায়েবেটিছ ৰোগীয়ে কাৰ্বহাইড্ৰেট সেৱন কম কৰিব লাগে। ভাত আহাৰত এটা সময়ত খাব পাৰি যদিও ইয়াৰ পৰিমাণৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰখাটো অতি প্ৰয়োজনীয়। সম্ভৱ হ’লে বগা চাউলৰ সলনি ব্ৰাউন ৰাইচ খাব লাগে। ইয়াৰ বাবে তেজৰ চেনি বৃদ্ধি হোৱাৰ কোনো আশংকা নাই। ইয়াৰ উপৰিও ব্ৰাউন ৰাইচত আঁহ, ভিটামিন, খনিজ পদাৰ্থ আৰু আন বহুতো পুষ্টিকৰ উপাদান থাকে যিবোৰ শৰীৰৰ বাবে উপকাৰী। গতিকে বগা চাউলৰ সলনি ব্ৰাউন ৰাইচ খোৱাটো ডায়েবেটিছ ৰোগত অধিক উপকাৰী হ’ব পাৰে।
,
বি:দ্ৰ: চিকিৎসা প্ৰতিবেদনৰ পৰা সংগ্ৰহ কৰা তথ্যৰ ভিত্তিত এই লেখাটো প্ৰস্তুত কৰা হৈছে।
অস্বীকাৰ: Aerialeyes.in ৰ স্বাস্থ্য আৰু ফিটনেছ শিতানত প্ৰকাশিত সকলো লেখা চিকিৎসক, বিশেষজ্ঞ আৰু শৈক্ষিক প্ৰতিষ্ঠানৰ সৈতে হোৱা কথা-বতৰাৰ ভিত্তিত প্ৰস্তুত কৰা হৈছে। লেখাটোত উল্লেখ কৰা তথ্য আৰু তথ্যসমূহ Aerialeyes.inৰ পেছাদাৰী সাংবাদিকসকলে পৰীক্ষা কৰি পৰীক্ষা কৰিছে। এই লেখাটো প্ৰস্তুত কৰাৰ সময়ত সকলো নিৰ্দেশনা পালন কৰা হৈছে। পাঠকৰ তথ্য আৰু সজাগতা বৃদ্ধিৰ বাবে এই সম্পৰ্কীয় লেখাটো প্ৰস্তুত কৰা হৈছে। প্ৰবন্ধটোত দিয়া তথ্য আৰু তথ্য সন্দৰ্ভত Aerialeyes.inই কোনো দাবী নকৰে আৰু কোনো দায়িত্বও গ্ৰহণ নকৰে। ওপৰৰ লেখাটোত উল্লেখ কৰা আনুষংগিক ৰোগৰ বিষয়ে অধিক তথ্যৰ বাবে চিকিৎসকৰ পৰামৰ্শ লওক।
0 Comments:
Post a Comment