Assamese Blog, Assamese Font, Assamese Unicode font, Job In Assam, Assamese News, Assamese Information, Assamese Tips, Assamese Graphics design

Wednesday, May 28, 2025

ৰ'দত শুকুৱাই লোৱাৰ প্ৰয়োজন নাই: চাউলৰ দোকানৰ মালিকে গোটেই বছৰটো চাউলৰ ঘূণমুক্ত কৰি ৰখাৰ এটা সহজ কৌশল শ্বেয়াৰ কৰিছে - Simple Trick to Keep Rice Weevil-Free All Year Long

গোটেই বছৰটো চাউলৰ ঘূণমুক্ত কৰি ৰখাৰ এটা সহজ কৌশল

যদি আপোনাৰ চাউল টানকৈ বন্ধ কৰি থোৱা থাকে কিন্তু তথাপিও ঘূণক আকৰ্ষণ কৰে, তেন্তে আপুনি অকলশৰীয়া নহয়। শেহতীয়াকৈ এজন ধান বিক্ৰেতাই পুনৰ কেতিয়াও কীট-পতংগৰ চিন্তা নকৰাকৈ চাউল মজুত কৰাৰ এই চতুৰ টিপছ শ্বেয়াৰ কৰিছে।

বছৰৰ প্ৰথমাৰ্ধত উষ্ণতা বৃদ্ধিৰ লগে লগে বহু পৰিয়ালে এটা বিৰক্তিকৰ সমস্যাৰ সন্মুখীন হয়: ধানৰ । আপোনাৰ ধানৰ মাজেৰে সৰু সৰু পোক-পৰুৱাবোৰ খোজ কাঢ়ি যোৱা দেখিলে যিকোনো ব্যক্তিয়েই অস্বস্তি অনুভৱ কৰিব পাৰে। বহুতে ভাবিছে: যদি চাউলৰ মোনাটো টানকৈ বান্ধি থোৱা থাকে, তেন্তে এতিয়াও ঘূণ কেনেকৈ সোমাই যায়? আক্ৰান্ত হোৱা ভাত এতিয়াও খাবলৈ নিৰাপদ নেকি? আৰু তাতোকৈ ডাঙৰ কথাটো হ’ল— আমি এনেকুৱা হোৱাত বাধা দিব পাৰোনে?

 চাউলৰ ঘূণ ক’ৰ পৰা আহে?

আপুনি ধৰি ল’ব পাৰে যে আপোনাৰ চাউল পৰিষ্কাৰ আৰু নিৰাপদে সংৰক্ষণ কৰা হৈছে—বেগ বা পাত্ৰত টানকৈ বন্ধ কৰি থোৱা হৈছে—তথাপিও উষ্ণ মাহত ৱেভিলবোৰ দেখা দিয়ে। গতিকে তেওঁলোক কেনেকৈ তাত উপনীত হয়?

সঁচা কথা ক’বলৈ গ’লে ভিভিলবোৰ বাহিৰৰ পৰা অহা নাই, স্বতঃস্ফূৰ্তভাৱেও দেখা দিয়া নাই ৷ শস্য কেঁচা, চপোৱা ৰূপত থাকিলে ধানৰ খোলাত ঘূণৰ কণী থাকে। শুকুৱাই লোৱা, মিলিং কৰা, পেকেজিঙৰ দৰে প্ৰক্ৰিয়াকৰণৰ পদক্ষেপ লোৱাৰ পিছতো কিছুমান কণী ধানত সোমাই থাকিব পাৰে। সঠিক পৰিস্থিতিত—উষ্ণতা আৰু আৰ্দ্ৰতাত—এই কণীবোৰ ফুটি উঠে আৰু ঘূণবোৰ ওলাই আহে। এইটো এটা স্বাভাৱিক প্ৰক্ৰিয়া আৰু আতংকিত কৰিবলগীয়া একো নাই।
আক্ৰান্ত চাউল এতিয়াও খাব পৰা যায়নে?

বহুতে ঘূণ দেখি ভাত পেলাই দিয়ে, বেয়া হৈ গ’ল বুলি ভাবি ৷ কিন্তু ধানৰ ঘূণ মানুহৰ বাবে বিষাক্ত বা ক্ষতিকাৰক নহয় । ইহঁতৰ দ্বাৰা প্ৰভাৱিত হোৱা ভাত এতিয়াও খাব পাৰি।

এইখিনিতে ক’ব পাৰি যে যিহেতু ঘূণবোৰে ধানৰ শস্যৰ ভিতৰৰ গুৰি খায়, সেয়েহে ইয়াৰ টেক্সচাৰ, সোৱাদ আৰু পুষ্টিকৰ মূল্য হ্ৰাস পাব পাৰে।
ইতিমধ্যে ঘূণ থকা চাউলৰ লগত কেনেকৈ মোকাবিলা কৰিব লাগে

যদি আপুনি ইতিমধ্যে আপোনাৰ ভাতত ৱেভিল পাইছে, তেন্তে বাহিৰলৈ পেলাই দিয়াটো অপচয় যেন লাগে। কিন্তু ঠিক ভোক লগাও নহয়৷ এটা সাধাৰণ পদ্ধতি হ’ল ধানবোৰ ৰ’দত শুকুৱাই লোৱা এই আশাত যে ঘূণবোৰে খোজ কাঢ়ি গুচি যাব। দুৰ্ভাগ্যজনকভাৱে এইটোৱে ভাল কাম নকৰে। ৰ’দত থাকিলে চাউল অত্যধিক শুকাই যাব পাৰে, যাৰ ফলত ভাত ভংগুৰ আৰু সিজোৱাৰ সময়ত কম সুখদায়ক হৈ পৰে।

ইয়াৰ উত্তম সমাধান হ’ল চাউলখিনি সৰু সৰুকৈ ভাগ কৰি ৰাতিটো ফ্ৰীজত থৈ দিয়া। কম উষ্ণতাই ঘূণবোৰক মাৰি পেলাব। চাউল ধোৱাৰ সময় হ’লে মৰা ঘূণবোৰ ওপঙি উঠিব আৰু সহজে আঁতৰাই পেলাব পাৰি।
প্ৰথম অৱস্থাত কেনেকৈ ৱেইভিল প্ৰতিৰোধ কৰিব পাৰি

ধানক ঘূণৰ পৰা মুক্ত কৰি ৰখাৰ চাবিকাঠি হ’ল আগতীয়াকৈ প্ৰতিৰোধ কৰা— ঘূণবোৰ নোহোৱা কৰা । সৌভাগ্যক্ৰমে আপুনি প্ৰয়োজন মাথোঁ পাকঘৰৰ দুটা সাধাৰণ উপাদান: নহৰু আৰু জালুকৰ গুটি।

Tips: মেডিকেল ফেচ মাস্ক লৈ এটা মূৰ কাটি খোলাকৈ লওক আৰু ভিতৰত সৰু এমুঠি জালুকৰ গুটিৰ সৈতে কেইটামান বাকলি নোহোৱা নহৰু ৰাখিব । ইয়াক বন্ধ কৰি বান্ধি দিয়ক, আৰু আপুনি এটা প্ৰাকৃতিক এন্টি-ৱেইভিল মাৰা কীটনাশক ঔষধ পাব ৷

এই কীটনাশক ঔষধ আপোনাৰ চাউলৰ পাত্ৰত সোমোৱাই থওক। যদি আপুনি বৃহৎ পৰিমাণৰ চাউল জমা কৰি ৰাখে তেন্তে কেইবাটাও কীটনাশক ঔষধ বনাই বিভিন্ন চুকত থৈ দিব । নহৰু আৰু জালুৰ গুটিৰ তিতা আৰু টেঙা সুগন্ধিয়ে পোক-পৰুৱাক বিকৃত কৰে। নহৰুত চালফাৰ যৌগ থাকে যিয়ে প্ৰাকৃতিকভাৱে পোক-পৰুৱাক বাধা দিয়ে, যিয়ে আপোনাৰ ধানক আক্ৰমণৰ পৰা সুৰক্ষিত ৰখাত সহায় কৰে।

 অতিৰিক্ত সংৰক্ষণৰ টিপছ


প্ৰতিবাৰ চাউলৰ পাত্ৰটো খালী হোৱাৰ পিছত ভালদৰে পৰিষ্কাৰ কৰি লোৱাটো নিশ্চিত কৰক । ইয়াৰ ফলত পৰৱৰ্তী গোটটোক প্ৰভাৱিত কৰিব পৰা যিকোনো বাকী থকা ৱেভিল বা কণী আঁতৰোৱাত সহায় কৰে। যিবোৰ ঋতুত ঘূণ ওলোৱাৰ সম্ভাৱনা বেছি, সেইবোৰ ঋতুত একেলগে বৃহৎ পৰিমাণৰ চাউল কিনাৰ পৰা বিৰত থাকিব লাগে। কম পৰিমাণে সঘনাই কিনিলে নষ্ট হোৱাৰ সম্ভাৱনা কমি যায় আৰু সংৰক্ষণ কৰাটো সহজ হয়।

উপসংহাৰ

বহু ঘৰৰ চাউল প্ৰধান খাদ্য, আৰু ইয়াৰ গুণগত মান ৰক্ষা কৰাটো অতি প্ৰয়োজনীয়। ধানৰ ঘূণযে শস্যৰ ভিতৰৰ পৰা আহে—বাহিৰৰ দূষণৰ পৰা নহয়—এই কথা বুজিলে আপুনি মজুতকৰণৰ ক্ষেত্ৰত কেনেদৰে আগবাঢ়িছে তাক সলনি কৰিব পাৰে। এটা সাধাৰণ নহৰু-জালুকৰ গুটিৰ কীটনাশক ঔষধ আৰু স্মাৰ্ট হেণ্ডলিঙৰ সহায়ত আপোনাৰ চাউল গোটেই বছৰটো সতেজ আৰু ঘূণমুক্ত হৈ থাকিব পাৰে, ৰ’দত শুকুৱাই লোৱাৰ প্ৰয়োজন নাই ।

 

0 Comments:

Post a Comment

Popular Posts

Blog Archive

Breaking

Recent In Internet

Recent Post

Facebook

Comments

Recent

Adbox

Technology

Follow Us

LightBlog