কলমৌ শাক প্ৰধানকৈ পানীত হয়, সেয়েহে ইয়াক পানী কচু বুলিও কোৱা হয়। দৰাচলতে পৃথিৱীৰ উপকাৰী খাদ্যৰ ভিতৰত পানীৰ এক প্ৰধান স্থান আছে আৰু ইয়াৰ বহু কাৰণ আছে। কলমৌ শাকৰ পাত অন্যতম জনপ্ৰিয় সেউজীয়া পাতৰ শাক যি ৰুচিৰ লগতে স্বাস্থ্যৰ বাবেও অতি উপকাৰী। ই মূলতঃ গ্রীষ্মমণ্ডলীয় আৰু উপগ্রীষ্মমণ্ডলীয় অঞ্চলত পোৱা এবিধ ঘাঁহজাতীয় জলজ বা অৰ্ধজলজ বহুবৰ্ষজীৱী উদ্ভিদ। ভাৰতত ইয়াক সাধাৰণতে কলমৌ শাক বুলি জনা যায়।
আন আন সেউজীয়া পাতৰ শাক-পাচলিৰ দৰে কলমৌ শাক পাততো শৰীৰৰ লগতে ছাল আৰু মগজুৰ উপকাৰ হোৱা বিভিন্ন পুষ্টিকৰ পদাৰ্থৰ শক্তিশালী স্থান। ইয়াত প্ৰচুৰ পৰিমাণে পানী, আইৰণ, ভিটামিন চি, ভিটামিন এ আৰু অন্যান্য পুষ্টিকৰ উপাদান থাকে। এই পাতবোৰ ৰান্ধি সেউজীয়া বা কেঁচাকৈ চালাডৰ দৰে খাব পাৰি। কলমৌ শাক পাতৰ ৰস স্বাস্থ্যৰ বাবেও অতি উপকাৰী। স্বাস্থ্যৰ বাবে কলমৌ শাক পাতৰ উপকাৰিতাৰ বিষয়ে বিশেষজ্ঞ ৰেণু মহেশ্বৰীৰ পৰা জানি লওক।
ৰক্তহীনতাৰ চিকিৎসাত উপযোগী
আইৰণৰ পৰিমাণ বেছি হোৱাৰ বাবে কলমৌ শাক পাত ৰক্তহীনতাত আক্ৰান্ত লোকৰ লগতে গৰ্ভৱতী মহিলাৰ বাবেও অত্যন্ত উপকাৰী। বিশেষকৈ ৰক্তকণিকাৰ দ্বাৰা হিম’গ্লবিন গঠনৰ বাবে শৰীৰৰ বাবে অপৰিহাৰ্য এক গুৰুত্বপূৰ্ণ খনিজ লৌহ। গতিকে লেডিজ পাত খাদ্যত অন্তৰ্ভুক্ত কৰক।
কলেষ্টেৰল হ্ৰাস কৰে
যিসকল ব্যক্তিয়ে প্ৰাকৃতিকভাৱে ওজন কমাব বিচাৰে আৰু কলেষ্টেৰল কম কৰিব বিচাৰে তেওঁলোকৰ বাবে কলমৌ শাক পাত এক উৎকৃষ্ট পছন্দ। এক গৱেষণাৰ মতে, লেডীজ পাত কোনোবা নহয় কোনোবা ৰূপত সেৱন কৰিলে কলেষ্টেৰলৰ মাত্ৰা হ্ৰাস কৰাত সহায় কৰে।
বদহজম আৰু কোষ্ঠকাঠিন্যৰ চিকিৎসা
কলমৌ শাক পাতত প্ৰচুৰ আঁহ থাকে আৰু সেয়েহে, ই হজম শক্তিত সহায় কৰে। এই পাতবোৰ স্বাভাৱিকভাৱে সেৱন কৰিলে পাচনতন্ত্ৰৰ বিভিন্ন বিকাৰৰ পৰা সকাহ পোৱা যায়। বদহজম আৰু কোষ্ঠকাঠিন্যত আক্ৰান্ত লোকৰ বাবে ইয়াৰ গুণ উপকাৰী। সিজোৱা পানীৰ চেষ্টনাটৰ ৰসে কোষ্ঠকাঠিন্যৰ সমস্যাৰ পৰা সকাহ দিয়ে। কৃমিৰ চিকিৎসাতো এই শাক ব্যৱহাৰ কৰা হয়।
যকৃতৰ সমস্যাৰ পৰা মুক্তি পাওক
জণ্ডিচ আৰু যকৃতৰ সমস্যাৰ চিকিৎসাৰ বাবে আয়ুৰ্বেদিক চিকিৎসাত কলমৌ শাক ব্যৱহাৰ কৰা হৈছে। এটা গৱেষণাই প্ৰমাণ কৰিছে যে এই পাতৰ ৰসে শৰীৰক বিষমুক্ত কৰি যকৃতৰ ক্ষতিৰ পৰা সুৰক্ষা প্ৰদান কৰিব পাৰে।ইয়াৰ উপৰিও এই পাতত এন্টিঅক্সিডেন্ট গুণো প্ৰচুৰ পৰিমাণে থাকে যিয়ে জণ্ডিচৰ দৰে ৰোগৰ পৰা পৰিত্ৰাণ পোৱাত সহায় কৰে।
ডায়েবেটিছত উপকাৰী
গৱেষণাৰ পৰা দেখা গৈছে যে কলমৌ শাক পাত সেৱনে ডায়েবেটিছৰ ফলত হোৱা অক্সিডেটিভ চাপৰ বিৰুদ্ধে প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা গঢ়ি তোলাত সহায় কৰে। গৰ্ভৱতী মহিলাৰ ডায়েবেটিছ ৰোগৰ চিকিৎসাতো ইয়াক ব্যৱহাৰ কৰা হয়। কিন্তু গৰ্ভাৱস্থাত ইয়াক সেৱন কৰাৰ আগতে বিশেষজ্ঞৰ পৰামৰ্শ লোৱাটো অতি প্ৰয়োজনীয়।
ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা বৃদ্ধি কৰা
পুষ্টিকৰ উপাদানৰ ভঁৰাল হোৱাৰ বাবে এই পাতল সেউজীয়া শাক-পাচলি ভিটামিন চি পৰিপূৰকৰ তুলনাত শৰীৰৰ ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা বৃদ্ধিৰ অন্যতম উত্তম প্ৰাকৃতিক উপায়। নিয়মিতভাৱে এই সেউজীয়া পাতৰ পাচলি সেৱনে শৰীৰৰ ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা বৃদ্ধি কৰে আৰু হাড়ৰ স্বাস্থ্যসন্মত বৃদ্ধিত সহায় কৰে। এই পাতবোৰে বিষাক্ত পদাৰ্থ নিষ্ক্ৰিয় আৰু নিৰ্মূল কৰি শৰীৰক সুস্থ কৰি ৰখাতো অৰিহণা যোগায়।
হৃদৰোগৰ পৰা সুৰক্ষা
কলমৌ শাক পাতত ভিটামিন এ আৰু চি আদি পুষ্টিকৰ উপাদান থাকে আৰু লগতে বিটা-কেৰটিনৰ পৰিমাণো বেছি। এই পুষ্টিকৰ উপাদানসমূহে এন্টিঅক্সিডেন্ট হিচাপে কাম কৰি শৰীৰত থকা ফ্ৰী ৰেডিকেল হ্ৰাস কৰে। এইদৰে কলেষ্টেৰলৰ ৰূপটো অক্সিডাইজ হোৱাত বাধা দিয়ে। ইয়াৰ উপৰিও নেটলৰ পাতত থকা ফল’লেটে হোমোচিষ্টাইন নামৰ সম্ভাৱ্য বিপজ্জনক ৰাসায়নিক পদাৰ্থ এটাক ৰূপান্তৰিত কৰাত সহায় কৰে, যিটো উচ্চ মাত্ৰাত হাৰ্ট এটেক বা ষ্ট্ৰোক হ’ব পাৰে। মেগনেছিয়াম এবিধ খনিজ পদাৰ্থ যিয়ে ৰক্তচাপ কমোৱাৰ লগতে হৃদৰোগৰ পৰাও সুৰক্ষা প্ৰদান কৰে।
চকুৰ বাবে উপকাৰী
কলমৌ শাক পাতত অধিক পৰিমাণে কেৰটিনয়ড, ভিটামিন এ আৰু লুটিন থাকে। চকুৰ স্বাস্থ্যৰ বাবে এই পুষ্টিকৰ উপাদানসমূহ গুৰুত্বপূৰ্ণ। কলমৌ শাক পাতে গ্লুটাথিয়নৰ মাত্ৰাও বৃদ্ধি কৰে, যিয়ে ছানি পৰা ৰোগ প্ৰতিৰোধ কৰাত গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰে। এই পাতবোৰ নিয়মিতভাৱে সেৱন কৰিলে চকুৰ লগত জড়িত বহুতো সমস্যা আৰোগ্য হ’ব পাৰে।
এন্টি এজিং গুণেৰে সমৃদ্ধ
সেউজীয়া পাতৰ শাক-পাচলিত প্ৰচুৰ পৰিমাণে ৰাসায়নিক এন্টিঅক্সিডেন্ট থাকে যিয়ে শৰীৰৰ কোষৰ ফ্ৰী ৰেডিকেলৰ ক্ষতি ৰোধ কৰে, যাৰ ফলত ছালৰ কোষবোৰ ৰ’দৰ সংস্পৰ্শলৈ অহাৰ ফলত হোৱা ক্ষতিৰ প্ৰতি অধিক প্ৰতিৰোধী হৈ পৰে আৰু বলিৰেখা কমাই ছালখনক যৌৱন কৰি ৰাখে।ৰক্ষণাবেক্ষণত সহায় কৰে। কলমৌ শাক পাতৰ আৰোগ্য আৰু বিষমুক্ত গুণৰ বাবে ই ছালৰ খজুৱতি বা পোক-পৰুৱাৰ কামুৰিলে সকাহ দিয়াত সহায় কৰে।
*এই প্ৰতিবেদন কেৱল ইন্টাৰনেটত উপলব্ধ তথ্যৰ উপৰত ভিত্তি কৰি সাধাৰণ জ্ঞান প্ৰদানৰ বাবেহে দিয়া হৈছে, AerialEyes.in এ এই তথ্যৰ নিশ্চয়তা আৰু সত্যতা প্ৰদান নকৰে আৰু দায়িত্ব গ্ৰহণ নকৰে। লেখাবোৰ পঢ়ি ভাল পালে যদি শ্বেয়াৰ কৰিবলৈ নাপাহৰিব।
0 Comments:
Post a Comment