আলু খোৱাৰ সোৱাদ বেলেগ। আলু একমাত্ৰ পাচলি যিয়ে যিকোনো শাক-পাচলিৰ সৈতে সহজে মিলি যায় আৰু ইয়াৰ সোৱাদ বৃদ্ধি কৰে। কিন্তু বহুতে আলু খোৱাৰ পৰা বিৰত থাকে। কাৰণ ইয়াত অধিক পৰিমাণৰ কাৰ্বহাইড্ৰেট থাকে। ডায়েবেটিছ ৰোগীয়ে যদি ইয়াৰ সেৱনৰ পৰা বিৰত থাকে তেন্তে বুজিব পাৰি, কিন্তু আন মানুহৰ বাবে আলু অতি উপকাৰী খাদ্য।
১) ওজন হ্ৰাস কৰে
আলু পিটিকা (Mashed Potatoes) খোৱাটো ওজন কমাবলৈ অতি ফলপ্ৰসূ বুলি বিবেচিত হয়। সিজোৱা আলুৰ কেলৰিৰ সংখ্যা অতি কম, যাৰ বাবে শৰীৰত জমা হোৱা অতিৰিক্ত চৰ্বি কমি যায়। সিজোৱা আলু যদি ভাজি বা পোৰা নকৰাকৈ খালে ওজন কমাবলৈ ই অতি সহায়ক বুলি প্ৰমাণিত হয়। এই আলু সেৱন কৰিলে পেটটো সদায় ভৰপূৰ অনুভৱ হয়, যাৰ ফলত ভোকও কমি যায় আৰু ওজন স্বয়ংক্ৰিয়ভাৱে নিয়ন্ত্ৰণত থাকে।
২) ভিটামিন ভৰ্তি
আলু পিটিকাত প্ৰচুৰ পৰিমাণে বি ভিটামিন আৰু ভিটামিন চি থাকে। আমাৰ শৰীৰৰ বিকাশত বি ভিটামিনে গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰে। ইয়াৰ উপৰিও আমাৰ শৰীৰত শক্তিৰ মাত্ৰা বৃদ্ধি কৰে। ভিটামিন চিৰ উপস্থিতিয়ে আমাৰ ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা বৃদ্ধি কৰে। আলুত থকা ভিটামিন বি ৬ য়ে আমাক বহুতো ৰোগৰ পৰা ৰক্ষা কৰে যেনে শৰীৰত কেন্সাৰ হোৱাৰ সম্ভাৱনা হ্ৰাস কৰে আৰু ৰক্তকণিকা বৃদ্ধি কৰে। বি ভিটামিন আৰু ভিটামিন চি আমাৰ বাবে আন বহুতো ৰোগৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ দিয়াত সহায়ক।
৩) মগজুৰ বিকাশত সহায়ক
আলু উতলালে ইয়াৰ বিষাক্ত ষ্টাৰচ আঁতৰাই পেলোৱা হয়। সিজোৱা আলুত থকা ভিটামিন, আঁহ আৰু খনিজ পদাৰ্থই মগজুৰ বিকাশত যথেষ্ট সহায় কৰে। বিশেষকৈ ভিটামিন বি ৬ য়ে মগজু আৰু স্নায়ুতন্ত্ৰৰ ভাৰসাম্য ৰক্ষা কৰাত গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰে। আলু পিটিকা খালে মগজুৰ নতুন কোষ উৎপন্ন হয়। লগতে আলু পিটিকা সেৱন কৰিলে বৃদ্ধ মগজুৰ ক্ষমতা মজবুত কৰাত সহায়ক হয়।
৪) পেশী গঠনত উপকাৰী
ৱৰ্কআউট কৰাৰ আগতে সিজোৱা আলু খালে শৰীৰ সতেজ অনুভৱ হয়। মাত্ৰ দুটা সিজোৱা আলুৰ চালাড খালে আপোনাৰ শৰীৰ শক্তিৰে ভৰি পৰিব। ইয়াত থকা কাৰ্বহাইড্ৰেট শৰীৰত শোষিত হৈ আপোনাৰ পেশীবোৰক ৱৰ্কআউট কৰিবলৈ শক্তি প্ৰদান কৰে। পেশী গঠনৰ বাবেও ইয়াক ব্যৱহাৰ কৰা হয়। জিমলৈ যোৱা মানুহেও ৱৰ্কআউটৰ আগতে খাই ভাল পায়। অৱশ্যে ৱৰ্কআউটৰ পিছতো ইয়াক গ্ৰহণ কৰিব পাৰে।
৫/ হৃদযন্ত্ৰৰ বাবে উপকাৰী
আলু পিটিকাত পটাছিয়ামৰ পৰিমাণ বেছি হোৱাৰ বাবে ই হৃদযন্ত্ৰ সুস্থ কৰি ৰখাত গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰে। বহু গৱেষণাৰ পৰা দেখা গৈছে যে উচ্চ পটাছিয়াম সেৱনে উচ্চ ৰক্তচাপৰ সম্ভাৱনা হ্ৰাস কৰে। আলুত পটাছিয়াম প্ৰচুৰ পৰিমাণে পোৱা যায়, যাৰ ফলত আপোনাৰ হৃদযন্ত্ৰ সুস্থ হৈ থাকে। কেৱল এয়াই নহয়, ইয়াক সেৱন কৰিলে আপুনি বহুতো হৃদৰোগ যেনে ষ্ট্ৰোক, হাৰ্ট ফেইলাৰ, হাৰ্ট এটেক আদিৰ আশংকা থাকে। ই আপোনাৰ শৰীৰৰ সকলো অংগলৈ তেজ সুচাৰুৰূপে চলাচল কৰাত সহায় কৰে।
৬) পাচনত সহায় কৰে
আলু পিটিকা পাচনতন্ত্ৰত সহজে হজম হয়। সিজোৱা আলুত প্ৰচুৰ পৰিমাণে আঁহ থাকে আৰু পাচনতন্ত্ৰ সুকলমে কাম কৰাত সহায় কৰে। ইয়াত থকা কাৰ্বহাইড্ৰেটবোৰ অতি সহজে হজম হয়। সিজোৱা আলু খালে আপোনাৰ কোষ্ঠকাঠিন্যৰ সমস্যা নহয়। ইয়াক সেৱন কৰিলে আপোনাৰ অন্ত্ৰ সুস্থ হৈ থাকে আৰু ইয়াৰ এণ্টি-অক্সিডেন্ট গুণে আপোনাৰ পেট আৰু অন্ত্ৰৰ পৰা বিষাক্ত পদাৰ্থ আঁতৰাই পেলায়।
৭) হাড়ৰ বাবে উপকাৰী
আলু পিটিকাত অধিক পৰিমাণৰ কেলচিয়াম থাকে, যিয়ে আমাৰ হাড় শক্তিশালী কৰাত ফলপ্ৰসূ বুলি প্ৰমাণিত হয়। সিজোৱা আলুত কেলচিয়াম, আইৰণ, ফছফৰাছ, মেগনেছিয়াম আৰু জিংকৰ লগতে হাড়ৰ গঠন অৰ্থাৎ হাড়ৰ আকৃতিৰ কাৰ্যক্ষমতা বৃদ্ধি কৰে। লগতে আলু পিটিকা খোৱাটো হাড় মজবুত কৰাৰ বাবে অতি উপকাৰী বুলি বিবেচিত হয়। যদি আপোনাৰ হাড়ও দুৰ্বল তেন্তে সিজোৱা আলু খাবলৈ আৰম্ভ কৰক। ইয়াৰ দ্বাৰা হাড় সম্পৰ্কীয় বিকাৰত যথেষ্ট সকাহ পাব।
Disclaimer: এই প্ৰতিবেদন কেৱল ইন্টাৰনেটত উপলব্ধ তথ্যৰ উপৰত ভিত্তি কৰি সাধাৰণ জ্ঞান প্ৰদানৰ বাবেহে দিয়া হৈছে, AerialEyes.in এ এই তথ্যৰ নিশ্চয়তা আৰু সত্যতা প্ৰদান নকৰে আৰু দায়িত্ব গ্ৰহণ নকৰে। লেখাবোৰ পঢ়ি ভাল পালে যদি শ্বেয়াৰ কৰিবলৈ নাপাহৰিব।
0 Comments:
Post a Comment