ভুল ফল মিহলাই স্বাস্থ্যৰ বাবে ক্ষতিকাৰক বুলি প্ৰমাণিত হ’ব পাৰে। সেইবাবেই সদায় মনত ৰাখিব কোনবোৰ ফল একেলগে খাব লাগে আৰু কোনটো সংমিশ্ৰণে আমাৰ ক্ষতি কৰিব পাৰে।
একেলগে খোৱা উচিত নহয় ফল : ফল আমাৰ স্বাস্থ্যৰ বাবে অতি উপকাৰী। ভিটামিন, খনিজ পদাৰ্থ আৰু এন্টিঅক্সিডেন্ট বিভিন্ন ধৰণৰ ফলত পোৱা যায় যিয়ে শৰীৰক পুষ্টি আৰু শক্তি প্ৰদান কৰে। কিন্তু আপুনি জানেনে যে সকলো ফল একেলগে খাব নালাগে? কিছুমান ফল একেলগে সেৱন কৰিলে আমাৰ পাচনতন্ত্ৰত বেয়া প্ৰভাৱ পৰিব পাৰে আৰু স্বাস্থ্যজনিত সমস্যাৰ সৃষ্টি কৰিব পাৰে। এই লেখাটোত আমি জানিব পাৰিম কোনবোৰ ফল একেলগে খাব নালাগে আৰু ইয়াৰ আঁৰৰ কাৰণ কি।
১/ কল আৰু তৰমুজ
কল আৰু তৰমুজ দুয়োটা ঠাণ্ডা ফল, কিন্তু ইহঁতৰ হজম প্ৰক্ৰিয়া বেলেগ। কল গধুৰ ফল আৰু তৰমুজ লঘু ফল। কলৰ হজম হ’বলৈ সময় লাগে আনহাতে তৰমুজ সোনকালে হজম হয়। এই দুটা ফল একেলগে সেৱন কৰিলে গেছ, বদহজম, পেটত ক্ৰেম্প আদি সমস্যাৰ সৃষ্টি হ’ব পাৰে।
২) কমলা আৰু গাজৰ
কমলা আৰু গাজৰ একেলগে সেৱন কৰিলে স্বাস্থ্যৰ বাবে ক্ষতিকাৰক হ’ব পাৰে। গাজৰত আঁহ আৰু কমলাত অম্লীয় মৌল থাকে। এই দুটাৰ মিশ্ৰণে পেটত গেছ গঠনৰ সমস্যাৰ সৃষ্টি কৰিব পাৰে আৰু একে সময়তে ই শৰীৰত বিষাক্ত উপাদান উৎপন্ন কৰিব পাৰে যাৰ ফলত মূৰৰ বিষ বা হৃদস্পন্দন বৃদ্ধি হ’ব পাৰে।
৩) আনাৰস আৰু গাখীৰ
গাখীৰ আৰু আনাৰস একেলগে সেৱন কৰিলে হজম শক্তিৰ সমস্যাই নহয় পেটৰ গেছ আৰু বমিৰ দৰে সমস্যাও হ’ব পাৰে। আনাৰসত ব্ৰ’মেলিন নামৰ এনজাইম থাকে, যিটো গাখীৰৰ লগত মিহলি হ’লে ক্ষতিকাৰক হ’ব পাৰে। এই কাৰণে একেলগে লোৱাৰ পৰা বিৰত থাকক।
৪/ অমিতা আৰু নেমু
অমিতা আৰু নেমু একেলগে সেৱন কৰিলে পাচনতন্ত্ৰত বিষ হ’ব পাৰে। অমিতাত পেপেইন এনজাইম আৰু নেমুত চাইট্ৰিক এচিড থাকে। এই দুটাৰ মিশ্ৰণে পেটৰ সমস্যা আৰু পেটৰ আলচাৰৰ সৃষ্টি কৰিব পাৰে, গতিকে একেলগে খোৱাৰ পৰা বিৰত থাকিব লাগে।
৫/ বাঙী (Muskmelon) আৰু আঙুৰ
বাঙী আৰু আঙুৰ একেলগে সেৱন কৰিলে পাচনতন্ত্ৰত বেয়া প্ৰভাৱ পৰিব পাৰে। বাঙী হজম হ’বলৈ সময় লাগে, আনহাতে আঙুৰ সোনকালে হজম হয়। এই দুটা একেলগে খালে গেছ আৰু বদহজমৰ দৰে সমস্যা হ’ব পাৰে।
৬/ এপল আৰু কমলা
আপেল আৰু কমলা একেলগে সেৱন কৰিলেও স্বাস্থ্যৰ বাবে ক্ষতিকাৰক হ’ব পাৰে। আপেলত অধিক আঁহ থাকে, আনহাতে কমলাত এচিডিক মৌল থাকে। এই দুটাৰ মিশ্ৰণে এচিডিটি আৰু পেটৰ বিষৰ দৰে সমস্যাৰ সৃষ্টি কৰিব পাৰে।
ফলৰ সঠিক সংমিশ্ৰণ কিয় গুৰুত্বপূৰ্ণ?
ফল আমাৰ শৰীৰৰ বাবে উপকাৰী যদিও ইয়াৰ সঠিক সংমিশ্ৰণৰ যত্ন লোৱাটোও গুৰুত্বপূৰ্ণ। ভুল ফল মিহলি কৰিলে পাচনতন্ত্ৰত প্ৰভাৱ পৰিব পাৰে আৰু স্বাস্থ্যজনিত সমস্যাৰ সৃষ্টি কৰিব পাৰে। বিশেষজ্ঞসকলৰ মতে, ফল-মূল একেলগে সেৱন কৰাৰ সময়ত আমি ইয়াৰ প্ৰকৃতি, পাচন প্ৰক্ৰিয়া আৰু পুষ্টিকৰ উপাদানসমূহ মনত ৰখা উচিত। উদাহৰণস্বৰূপে, টেঙা আৰু মিঠা ফল একেলগে নাখাব, কিয়নো ইয়াৰ ফলত পাচনতন্ত্ৰত ভাৰসাম্যহীনতা হ’ব পাৰে।
0 Comments:
Post a Comment